Egy másik Noé bárkája, avagy felkészülés egy nagy katasztrófára

Ha biztosan tudjuk, hogy inséges idő következik, akkor tartalékokat halmozunk fel. Így volt ez az egyiptomi éhség idején is, amikor József tanácsára a fáraó magtárakat építetett. 

Amikor viszont megérzi az ember a világpusztító katasztrófa előszelét, akkor a túlélésre készül, barlangokat, tűz és atombiztos bunkereket épít, nemcsak élelmiszert, hanem magvakat is tárol. Pontosan ilyen célból épült ez a mag bank is a Spicbergákon.

Az örök hó birodalmában az úthálózat a helyi szénbányákig ér. A leggyorsabb közlekedési eszköz a motorosszán, vagy a hajó.

image1

 

 Az európai kontinenstől északra, félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között, a Jeges-tengerben található a Spitzbergák szigetcsoport. A szigeten épült bunker - melyet modern Noé bárkájának is neveznek - több millió élelmiszernövény mintáit őrzi. Világméretű katasztrófa esetén az itt tárolt magokkal újraindítható lehet a növénytermesztés a Földön. 

image2

A mag tároló bunker bejárata

Munkások állnak a magbank bejáratánál. A bunker ellenáll a földrengéseknek, éghajlatváltozásnak és egy esetleges nukleáris katasztrófának is. Ezer kilométerre az Északi-sarkponttól, távol bármilyen emberi behatástól, mélyen a jeges táj alatt fekszik.

 

Magnus Bredeli-Pveiten, a magbank projekt vezetője.

image4

 
Az átadó ünnepség résztvevői

image7

 Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso, és Norvégia miniszterelnöke Jens Stoltenberg a létesítmény átadásán. A projekt nemzetközi összefoggással, és több civil szervezet felajánlásából épült. Bill Gates alapítványa például 30milló dollárral jártult hozzá a költségekhez.

  image8

 
Kukorica és gabona magvakat válogatnak a szakemberek egy mexikói élelmiszerkutató intézetben. A többezer különböző fajtájú növényi magot innen szállítják a Spitzbergákra.

 image10

 

 Dr. Thomas Payne vezeti körbe a sajtót az egyik fagyasztókamrán, amelyben 25,000 amerikai kukoricamag és 160,000 gabonamag található a világ minden tájáról. A CIMMYT (Center of International Maize and Wheat Improvement) kutatóintézetében nem csak az egyes fajok megőrzésével foglalkoznak, hanem különböző módosításokkal a fajok terméshozamát és más tulajdonságait is javítani próbálják.

image11

 

image13

Befagyott ajtó, melyet remélhetőleg nem végszükség esetén kell majd használni.